Onderzoeks-
netwerk
Wij faciliteren een onderzoeksnetwerk ter bevordering van onderzoek naar klimaatobstructie in Nederland.
Het Climate Obstruction NL onderzoeksnetwerk verbindt academici, onderzoeksjournalisten en actiegerichte onderzoekers die onderzoek doen naar klimaatobstructie in Nederland. Het onderzoeksnetwerk is onderdeel van het Climate Social Science Network (CSSN), een wereldwijd netwerk gericht op academisch klimaatonderzoek.
Deelnemers aan het CONL onderzoeksnetwerk werken aan het analyseren, begrijpen en blootleggen van verschillende aspecten van klimaatobstructie in Nederland, zoals misinformatie, vertragingstactieken, greenwashing, beïnvloeding en machtsstructuren die effectief klimaatbeleid en -actie tegenhouden of vertragen.
Doel van het netwerk
Het doel van het onderzoeksnetwerk van Climate Obstruction NL is om onderzoek naar klimaatobstructie in Nederland te bevorderen door:
1 – Het verbinden van onderzoekers op het gebied van klimaatobstructie door het bieden van een ontmoetingsplek en ondersteunende gemeenschap.
2 – Het faciliteren van kennisuitwisseling en capaciteitsopbouw.


Onafhankelijkheid van leden
1 – Deelnemers aan het netwerk nemen deel op persoonlijke titel.
2 – Het netwerk representeert niet, noch is verantwoordelijk voor de uitspraken of geschreven stukken van de individuele deelnemers.
3 – Er worden geen normatieve uitspraken gedaan namens het netwerk.
4 – De rollen en belangenverschillen tussen journalisten, wetenschappers en actiegerichte onderzoekers worden erkend en de verschillende doelen en rollen van kennis binnen verschillende velden zijn onderdeel van constante zelfreflectie.
5 – De deelnemers behouden hun onafhankelijkheid van andere deelnemers en van het netwerk.
6 – Er wordt geen contributie van de leden verwacht.
7 – Leden gaan akkoord met onze principes en uitsluitingsbeleid (zie onder).
Onderzoek jij klimaatobstructie?
Waarden en uitsluitingsbeleid
Onze waarden
De principes van academische integriteit: eerlijkheid, zorgvuldigheid, transparantie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid;
De journalistieke code: waarheidsgetrouwe, onafhankelijke, eerlijke en transparante berichtgeving.
Uitsluitingsbeleid
Wij werken niet samen met en accepteren geen fondsen van partijen waarvan de doelen en waarden in strijd zijn met de onze, zoals partijen die het gebruik van fossiele brandstoffen uitbreiden, mensen en de natuur uitbuiten, de overgang naar een post-fossiele en rechtvaardige wereld vertragen of desinformatie promoten. Meer specifiek werken we niet samen met en accepteren we geen fondsen van organisaties die betrokken zijn bij de exploratie en productie van kolen, olie en gas (we gebruiken de GOGEL en GCEL lijsten als referentie, plus lobby organisaties en door de fossiele industrie gefinancierde denktanks), mensenrechtenschendingen en wapenproductie (elk bewijs hiervan leidt tot uitsluiting), ontbossing (elk bedrijf in de Forest 500 met een score lager dan 60% in de meest recente beoordeling), en industriële landbouw (bedrijven met inkomsten uit industriële landbouw, gedefinieerd als grootschalige monocultuur met veel kunstmest en pesticiden, en grootschalige veeteelt). We werken ook niet samen met en accepteren geen geld van financiële instellingen die nog steeds investeren in fossiele brandstoffen.